Viden

Alkohol og grænser

Artikel af Cyberhus.dk

jeg føler generelt bare, at det er næsten umuligt at mærke sine grænser, når man er fuld

Alkohol kan påvirke din evne til at mærke dine grænser. For nogen betyder det, at de smider hæmningerne lidt, og nemmere kommer i kontakt med deres kreative eller spontane side. For andre kan det betyde at det bliver endnu sværere at sige fra i situationer, som normalt ville være over grænsen. Det kan føre til ubehagelige oplevelser, som typisk først rigtigt rammer, når rusen forsvinder. 

Rusen

Når du drikker alkohol, vil det være forskelligt hvor hurtigt du bliver påvirket. Nogen behøver kun at indtage en lille smule, for at mærke det i kroppen, mens andre skal indtage mere, for at få den samme effekt. Ofte hænger det sammen med den tolerance, man har opbygget. En person som, gennem længere tid, har indtaget det samme, har typisk brug for mere og mere, for at opnå den samme rus. Det gælder både for alkohol og stoffer, og i værste fald kan det ende med afhængighed og misbrug.

Promille oversigt fra Altomstoffer.dk

Du føler en let snurren eller sitren i kroppen eller hovedet, og du begynder at få sværere ved at fokusere.

Nu mærker du en let rus og føler dig afslappet og mere selvsikker. Du er dårligere til at opfatte situationer og udføre præcise bevægelser.

Du kan klart mærke, at du er beruset. Du slår dig løs, snakker og danser måske mere, end du plejer, men du ved stadig, hvad du gør. Du er langsommere til at reagere og dårligere til at koordinere.

Nu er du fuld. Du er klodset, usikker på benene og snakker meget højt. Du har ikke længere særlig megen selvkritik. Du kan ikke længere køre sikkert på cykel.

Du er meget fuld. Du er varm og rød i ansigtet, og dit blik er stirrende. Du kan næsten ikke tale rent. Du tumler rundt og kan ikke holde balancen. Du har svært ved at huske og skelne ting, og du kan pludselig blive meget træt.

Du kan få symptomer på forgiftning og eventuelt blive bevidstløs.

Du er i livsfare, fordi åndedrætscentret i hjernen kan blive lammet.

Promiller

Alkoholpåvirkning måles i promiller, og den vil stige efterhånden som der indtages mere alkohol. Præcis hvor meget alkohol der skal til for at opnå en bestemt promille, er som sagt forskelligt fra person til person, men selve effekten ser ens ud for de fleste. 

Allerede fra en promille på 0.2 begynder man at få sværere ved at mærke sig selv og de andre. Når man rammer en promille på 1,2, begynder man måske at gøre ting, som man ellers ikke ville gøre, eller får svært ved at sige nej til andre. Her er det altså rigtig svært at mærke efter hvad der føles rigtigt og hvad der føles forkert. Hvis promillen kommer meget højere op, begynder der at være en reel fare for forgiftning. 

jeg har følt hvis jeg har været for fuld, mistet kontrollen og ikke passet på mig selv, derfor har jeg fået overtrådt grænser

Kontrol

Selvom alkohol er lovligt i Danmark, og kan bidrage positivt til en fest, så er der også nogen, der bruger alkohol til at dæmpe eller dulme negative følelser, minder eller livsomstændigheder. Det kan f.eks. være oplevelser med at få sin grænse overskredet, som nemmere kan ignoreres, når der indtages alkohol. Desværre kan det betyde at man, under påvirkning af alkohol, igen og igen overskrider sine egne grænser. På den måde kan det blive en negativ spiral, hvor alkoholen både fjerner og skaber smerten. 

Det betyder ikke nødvendigvis at man skal stoppe med at drikke alkohol fuldstændigt, men det betyder at man skal tænke over hvor meget man indtager, og hvordan man bedst passer på sig selv, hvis man bliver for fuld. Det kan f.eks. være ved at lave aftaler med en god veninde eller ven, om at de hjælper med at sige stop, hvis der ryger for meget alkohol indenbords. Det kan også være en hjælp at tale med nogen om de følelser eller oplevelser der fylder, så man får en bedre bevidsthed om, hvorfor man drikker. 

Hvis man, gang på gang, drikker for meget og overskrider sin egen grænse, er det vigtigt at tage en pause fra alkoholen. Hvis alkoholen bliver brugt som et middel til at dæmpe eller dulme en smerte, så vil det være rigtig svært at tage en pause, og det kan blive nødvendigt at få ekstra hjælp til det. Det kan f.eks. være ved at kontakte sin lokale alkoholbehandling eller tale med sin læge om at få en henvisning til en psykolog.

Bliver det svært for dig at mærke dine grænser, når du drikker?

 Hos LivaUnge kan du få støtte og hjælp til hvordan du kan holde fast i dig selv.

Har du brug for støtte til at stoppe?

Hos Netstof.dk kan du få anonym rådgivning om dit forbrug af alkohol eller stoffer.

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
AdobeStock_309889092 (1)
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser