Artikel

Deling af nøgenbilleder

Artikel redigeret fra Ungtilung.com

Se originalt indlæg

Langt de fleste har prøvet at sende eller modtage et nøgenbillede, eller i hvert fald et billede der viser visse dele af den mandlige eller kvindelige krop. For nogle er det en helt normal ting at gøre, mens andre ser det som grænseoverskridende.

Hvad siger lovgivningen?

I mange tilfælde er det ulovligt at modtage, kopiere og videresende nøgenbilleder af andre, især når det drejer sig om personer under 18 år.  

Men der er også nogle tilfælde, hvor det er lovligt, hvis du har fået samtykke. 

Samtykke

Der skal altid være samtykke til at dele nøgenbilleder af andre. Samtykket skal være tydeligt, og det skal være sket frivilligt. Samtykke-reglen gælder også, hvis du ’bare’ har billeder til at ligge på din egen computer eller telefon. 

Billederne må kun blive liggende så længe ejeren synes, det er i orden. Er det eksempelvis billeder sendt af en kæreste, så er det ikke sikkert, han eller hun synes, det er fedt, du fortsat har dem, hvis I slår op. Her skal du så slette dem, ellers bliver det strafbart.

Måske har du prøvet helt uopfordret at modtage et ‘dickpic’ eller, hvis du er dreng/mand, et billede af en pige/kvindes intime dele. At sende uopfordrede nøgenbilleder er ulovligt, da det er en måde at krænke en andens blufærdighed på. Det er derfor også helt okay at sige fra. 

Det er ok at fortryde​

Du skal altid have det godt med det, du sender og modtager. Det er okay at sige fra. Hvis du tidligere har delt noget, som du gerne vil have slettet, så sig det til personen. Mind dem eventuelt om, at det er strafbart, hvis de beholder billederne, når du tilbagetrækker dit samtykke. 

Værd at huske hvis du sender et billede

Hvis du gerne vil dele nøgenbilleder eller intime billeder af dig selv til en kæreste, en flirt eller andet, så er det første du skal gøre at spørge om lov til at sende et nøgenbillede (bede om samtykke. 

Gør dig overvejelser om hvor du deler billedet. Der findes forskellige medier til at dele billeder, men uanset hvor du deler det, så mister du kontrollen over billedet så snart du har delt det. Det gælder også for f.eks. snapchat, selvom der er en forventning om at billedet forsvinder hurtigt igen, eftersom der kan tages et screenshot af billedet. 

Lad dig ikke presse til at sende et nøgenbillede. Du kan måske sidde med tanken om, at ’alle jo gør det’, så det må jeg nok også hellere. Det er forkert. Du skal gøre det, du har lyst til. Bare fordi dine venner eller veninder deler nøgenbilleder og intime billeder af dem selv til en kæreste, en flirt eller andet, så betyder det ikke, at du skal gøre det samme. 

Har du fået delt et nøgenbillede uden samtykke?

Der er hjælp at finde, hvis der er nogen som har delt et nøgenbillede af dig uden at have fået lov. Der findes forskellige rådgivninger, som kan hjælpe dig, hvis du har haft grænseoverskridende oplevelser online.

Besøg SletDet (under 18)

Besøg stopchikane.nu (over 18)

Har du følt dig presset til at dele et nøgenbillede?

Hos RedenUng kan du få støtte og hjælp til hvordan du kan holde fast i dine seksuelle grænser og passe godt på dig selv. 

Besøg RedenUng

Se også

Jeg er vokset op i en familie, hvor kvinder er kvinder, og mænd er mænd. Man kunne sagtens være en drengepige og udtrykke sig mere maskulint, men man var stadig en pige. Jeg var en drengepige. Jeg gik i militærbukser, hættetrøje og med kasket. Jeg fiskede, gamede, rodede med min fars Volvo sammen med ham, og jeg tog med min morfar på jagt. Men jeg legede også med dukker som barn, gik med makeup da jeg blev teenager, og jeg kunne lide at gå med kjole.
I min queer rejse indtil nu, er jeg gået fra drenge-pige, androgyn lesbisk, til non-binær, og til nu at prøve at få det hele til at gå op i en højere enhed som bare mig, Atlas.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst