Min fortælling

”Din fucking trans!” – En snak om køn

Skrevet af Nikolaj Ryom

Mød Nikolaj i LivaUnges Gruppechat

Chat med andre unge i LivaUnges gruppechat. Den er åben hver anden tirsdag kl.19.30-21, og der deltager altid en gæstechatter, f.eks. Nikolaj, der har skrevet dette indlæg.

Du er anonym, og der deltager en rådgiver fra LivaUnge. 

En mand rejser sig op, kigger vredt på mig og siger jeg er en fucking klam trans og jeg bare skulle dø og spytter på mig. Jeg kigger ned, og håber inderligt han bare lader mig være. Manden går ud af toget, jeg sidder tilbage, rystet og ked af det.

Jeg har hele mit liv leget med det feminine udtryk, men jeg har aldrig haft et ønske om at være andet end mand. Det har mange mennesker på min vej haft svært at acceptere.

For man kan da ikke være mand med læbestift og høje hæle.. eller kan man? 

Jeg har ofte bevæget mig rundt i de københavnske gader med en lækker fuld makeup, og sjældent er jeg kommet hjem, uden grimme nedsættende ord og trusler på vejen. En episode står særlig klart for mig. Det var forår, jeg havde en glamourøs makeup, flotte lange negle og det perfekte outfit, som jeg havde fundet dagen forinden.

Jeg stod knivskarpt og jeg havde nok aldrig før følt mig så smuk.

Jeg skulle til forpremiere på ”Diva’er i junglen”. Jeg hopper på et fyldt S-tog og finder en plads. En mand rejser sig op, kigger vredt på mig og siger jeg er en fucking klam trans, og at jeg bare skulle dø, og spytter på mig.

Jeg kigger ned og håber inderligt han bare lader mig være.

Manden går ud af toget, jeg sidder tilbage rystet og ked af det. Ingen af de øvrige passagerer griber ind eller spørger om jeg er okay. De gav en stilletiende accept af denne situation. 

Lad mig slå fast at det at være transkønnet ikke er et skældsord.

Men vi skal som samfund udvide de kasser vi har for køn. Man kan sagtens være en mand, og lege med makeup og nederdele, uden at man ønsker at være kvinde. 

”Du er alt for meget” og ”du er slet ikke dig selv” er sætninger jeg har hørt meget fra tætte relationer.

Det ser jeg som en reaktion på at det er svært at nogen træder ud fra de kasser og normer der er opstillet. Jeg tror på at vi mennesker skal have lov at udforske forskellige sider af os selv. Det skal vi øve os i at give hinanden plads til. Det er naivt at tro at man er på en bestemt måde pga. ens kønsdele.

Lad os udvide rammerne og holde dørene åbne.

Krop & Køn

Hos LivaUnge møder vi unge mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, været udsat for grooming og unge, der har oplevet at blive overtalt til at bytte eller sælge sex; det som nogen kalder ”sugardating”.

Hos LivaUnge kan man få rådgivning og en snak om f.eks. konsekvenser af ”sugerdating”, relevante støttemuligheder, når ens seksuelle grænser bliver overtrådt og rådgivning i forhold til krop, køn og seksuel identitet.

Podcasten er udviklet af LivaUnge.

Denne podcast handler om kroppen og om køn, hvor LivaUnge har besøg af overlæge fra Sexologisk Klinik; Mette Ewers Haahr.

Se også

Men op igennem mit voksenliv har jeg haft ekstremt svært ved at finde mig til rette i sætningen ”Jeg er en mand”, uden at tænke over, hvorfor jeg mon havde det sådan.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst