Min fortælling

Er sex en pligt?

Blogindlæg redigeret fra Ungtilung.com 

Se originalt indlæg

Sex kan være noget af det mest lækre, lidenskabelige, og endda hyggelige, vi kan foretage os med et andet menneske. Hvad enten det er en kæreste, ven, eller en du har mødt til fredagsbar. Der er ikke nogen korrekt opskrift, og det er ikke mere eller mindre rigtigt at gøre det med en kæreste, end med en du lige har mødt. Nogle gange er kemien der bare, og nogle gange har du bare lyst. Her er nøgleordet lyst; Uanset med hvem og hvornår du smutter under dynen, så er det så utroligt vigtigt, at du har dig selv med.

Du skal aldrig noget

Der er ikke noget, der er vigtigere end at være tro mod sig selv, og selvfølgelig, sin krop. Din krop er dit kæreste eje, behandl den med respekt, og som du ville behandle din bedste ven.

Er der noget, der gør ondt, eller som gør dig utilpas, så få sagt fra. Sig det højt. Det er kun dig, som kan mærke det, og din partner kan ikke læse dine tanker. Hvis noget føles forkert, eller du mister lysten undervejs, så er det helt okay. Man må altid stoppe, og man skylder ikke nogen anden end sig selv noget.

Jeg har selv prøvet at miste lysten undervejs, hvor jeg helt sikkert skulle have taget mit eget råd og stoppet. I stedet gik jeg mod mine egne behov og lagde mig til at vente på slutningen. Og det var på ingen måder fair, hverken overfor mig selv, eller for min partner. 

Kommunikationen er altafgørende, når man er intim og blotter sig for et andet menneske. Det var ikke en ubehagelig situation, for min partner respekterede mig, og jeg ved, jeg var blevet hørt, hvis jeg havde sagt fra. 

Men alligevel lukkede jeg af for mine egne behov og følelser, så jeg lå altså tilbage med en følelse af ærgerlighed bagefter, for jeg havde presset mig selv til at gøre noget, jeg egentlig ikke havde lyst til.

Jeg har da prøvet at have dårlig samvittighed over at sige nej til min kæreste, fordi jeg var for træt, eller ganske enkelt bare ikke lige orkede. Men havde jeg gennemført akten alligevel, så havde det været at gå imod mig selv, og det havde også skabt en ubalance i vores forhold.

Sex og forhold

Sex er en naturlig del af et parforhold; Det bringer jer sammen på en anden måde. Det kan både være passioneret og frækt, en måde at give sig hen til hinanden på, men faktisk også noget der kan være enormt hyggeligt sådan en regnfuld søndag morgen.

Men når det så er sagt, så er det aldrig nogensinde en pligt eller selvfølge. Selvom man kender hinanden ud og ind, giver man stadig hinanden grønt lys. Og her er det utrolig vigtigt at huske på, at det altid er helt okay at trække det røde kort. Også i et forhold.

Jeg har da prøvet at have dårlig samvittighed over at sige nej til min kæreste, fordi jeg var for træt, eller ganske enkelt bare ikke lige orkede. Men havde jeg gennemført akten alligevel, så havde det været at gå imod mig selv, og det havde også skabt en ubalance i vores forhold.

Det er ikke ”fylde”

Sex er lækkert og giver noget godt til forholdet. Men baseret på min erfaring, så må det aldrig bruges som en brik til at fylde et tomrum i jeres forhold – hvad enten det er dårlig kommunikation eller kedsomhed. Det skal være hengivent og sjovt og føles godt. 

Det er ikke et værktøj til at abstrahere fra problemer, der ligger og ulmer.

Så for at gøre det kort og godt: Pas på dig selv, lyt til dig selv, og respektér dig selv.

Har du brug for nogen at tale med?

Hos UngTilUng kan du chatte med andre unge, som også har stået i en svær situation. Du kan også chatte med en rådgiver. UngTilUng er til dig, der er mellem 16 og 35 år.

Besøg UngTilUng

Er du i tvivl om hvordan du kan sige fra?

Hos RedenUng kan du få støtte og hjælp til hvordan du kan holde fast i dine seksuelle grænser og passe godt på dig selv. 

Besøg RedenUng

Se også

Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst