Min fortælling

Hvor er mine grænser?

Blogindlæg redigeret fra Ungtilung.com

Se originalt indlæg

Jeg synes det kan være svært at sætte grænser. Også selvom jeg er blevet betydeligt bedre til det gennem årene. Jeg har haft meget svært ved at mærke mine egne grænser. Det har været noget, jeg har skulle tillære mig. 

Stolede ikke på det jeg mærkede

Jeg har haft svært ved overhovedet at mærke, hvor mine grænser gik. Jeg kendte dem ikke rigtig, for jeg havde aldrig brugt dem. Og ting man ikke øver sig på, dem bliver man aldrig rigtig god til, vel?

For mig er grænser tæt forbundet med behov, som jeg også kan have svært ved at mærke. I bund og grund var det fordi jeg troede, at det jeg mærkede, ikke var rigtigt. Jeg prøvede at vurdere, om det jeg kunne mærke indeni, nu også kunne passe. Jeg stolede ikke på de ting, jeg inderst inde godt vidste, jeg ikke kunne lide. Så allerede inden jeg sådan rigtig tydeligt kunne mærke, at jeg havde en grænse, så skubbede jeg den til side, og sagde, at det nok ikke passede. At jeg nok var forkert, for sensitiv, for meget osv.

Jeg lod egentlig andre bestemme, om det var okay for mig at sætte grænser eller ej. Hvis vi var enige om, at jeg gerne måtte sige fra, kunne jeg godt. Hvis vi ikke var enige om, at jeg måtte sige fra, kunne jeg ikke.

Hvem har ret?

I samtaler, uenigheder eller konflikter med andre mennesker prøvede jeg at finde ud af, hvem der var den rigtige, og hvem der var den forkerte. Jeg vurderede oftest mig selv som forkert, og som ude af stand til at have behov og grænser. 

Jeg lod egentlig andre bestemme, om det var okay for mig at sætte grænser eller ej. Hvis vi var enige om, at jeg gerne måtte sige fra, kunne jeg godt. Hvis vi ikke var enige om, at jeg måtte sige fra, kunne jeg ikke. Nu ved jeg godt, at jeg slet ikke skal bekymre mig om den anden, men blot mærke, at jeg har en grænse, og få den formidlet på en god måde.

Det vigtigste skridt

Jeg skulle altså først acceptere, at jeg har grænser, uden at vurdere dem som rigtige eller forkerte, men bare mærke at de var der. Ikke vurdere dem som hverken gode eller dårlige, rigtige eller forkerte. Bare mærke at de var der. Og så skulle jeg øve mig i, at give udtryk for dem på en fair og konstruktiv måde. 

Det betød også at jeg så måtte acceptere at de ikke altid bliver taget vel imod. Nogle gange er det skidetræls for andre, at jeg siger fra, men jeg er nødt til at pejle efter, hvad jeg kan være okay med, og ikke hvad andre kan være okay med.

Har du brug for nogen at tale med?

Hos UngTilUng kan du chatte med andre unge, som også har stået i en svær situation. Du kan også chatte med en rådgiver. UngTilUng er til dig, der er mellem 16 og 35 år. 

Besøg UngTilUng

Se også

Rigtig mange ting foregår online, og det er nemt at tilgå da de fleste alligevel har sin telefon på sig. Derfor er det ikke underligt at der også findes online dating.
Jeg er en dreng på 15 år. Jeg vil virkelig gerne have den nye iPhone X, men mine forældre har ikke råd til at hjælpe mig. Læs min historie.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst