Min fortælling

Julen er ikke altid hjerternes fest!

Skrevet af Karina

Mød Karina i LivaUnges Gruppechat

Chat med andre unge i LivaUnges gruppechat. Den er åben hver anden tirsdag kl. 19.30-21, og der deltager altid en gæstechatter, f.eks. Karina, der har skrevet dette indlæg.

Du er anonym, og der deltager en rådgiver fra LivaUnge. 

Julen bringer mange følelser med sig, og kan også indeholde ensomhed og sårbarhed. Der kan være ambivalente følelser pga. skilsmisse, sammenbragte børn. På den måde kan det blive en kompliceret tid, der forstyrrer hvordan vores perfekte danske jul skal være.

Julen er for mange en særlig tid, forbundet med faste traditioner

Det er familiehygge, bage småkager, være sammen med familien, glæde sig til d 24, hvor de fleste er samlet i familiens skød med dem de holder af. Men julen er også en højtid spækket med følelser, og for nogen et stort savn. 

I mit voksenliv har julen for mig, været meget kontrastfyldt. Jeg har holdt jul i 8 år sammen med min x-mand, og hans familie, mine papbørn. Jeg har ikke en særlig stor familie selv, en søster, en svoger, en mor, papfar og far. Min far har jeg ikke holdt jul med særlig ofte. 

Indimellem inviterede vi min familie til juleaften. Det var ofte en jul der krævede meget forberedelse, da min x-mand har en stor familie, mange børn og børnebørn osv. 

Jeg følte mig aldrig alene, fordi jeg altid var omringet af et hav af mennesker, men selvom der var mange, kunne jeg godt føle at være ensom i det alligevel

Det mindede mig ofte om, at jeg ikke selv har en særlig stor familie. De juleaftner var tit kaos, med mange børn, meget mad der skulle laves, og en familie jeg ikke helt følte at jeg passede ind i. Så det var svært hvert år.  

For 2 år siden blev jeg skilt, og der mærkede jeg for alvor ensomheden, og kontrasten mellem at have haft en stor familie, været gift og papmor – til året efter at sidde alene juleaften pga corona. Det var særligt hårdt, fordi det var mit første år alene efter skilsmissen.

Jeg følte mig aldrig alene, fordi jeg altid var omringet af et hav af mennesker, men selvom der var mange, kunne jeg godt føle at være ensom i det alligevel. 

Hele december måned er svær, fordi det er forbundet med hjerternes fest, glæde kærlighed og familie.

I år er det stadig svært, jeg taler ikke særlig meget med min familie, og er ikke særlig tæt på dem, så jeg ved faktisk ikke helt præcis hvad juleaften bringer med sig i år. Om jeg skal ses med dem, eller om jeg skal være frivillig et sted, eller bare være alene. 

Jeg er blevet bedre til at acceptere, at det nu er mig der skaber december måned. Det har jeg gjort ved at gøre en masse gode ting for mig selv. 

Selfcare, hygge ekstra godt omkring mig selv, gøre gode ting for dem jeg holder af, være nærværende overfor mine venner, og ikke mindst mig selv. 

Jeg har en lille vennegruppe, som jeg ser, og holder af, så i julen kompenserer jeg for de svære følelser, ved at gøre hyggelige ting sammen med dem. Gå på julemarkeder, spise gløgg og æbleskiver, og på den måde nyder jeg alligevel december.

Julen er ikke perfekt, og vi skal selv skabe rammerne for en god jul

I fremtiden drømmer jeg om selv at skabe min familie, om den er lille eller stor, det har ikke den store betydning. Så længe der er hjerterum og kærlighed som er størst af alt!

Se også

For mig, er den gode relation, en relation til et andet menneske, der giver mig energi og glæde i livet. Det kan være en kæreste, en god ven, eller et barn. Jeg har ikke selv børn, men jeg er fagperson og arbejder med mennesker hver dag.
I min queer rejse indtil nu, er jeg gået fra drenge-pige, androgyn lesbisk, til non-binær, og til nu at prøve at få det hele til at gå op i en højere enhed som bare mig, Atlas.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst