Seksuelle grænser handler om, hvad du har lyst til, og hvad du ikke har lyst til i forhold til, hvor tæt, et andet menneske må komme på din krop. Når vores seksuelle grænser af den ene eller anden grund overskrides, kan det resultere i en rigtig dårlig oplevelse, og endda oplevelsen af at føle sig krænket eller udnyttet.
Når det er svært at mærke sine grænser
Grænser kan ses som vores ønsker og behov, og på den måde også hvad vi er villige til at gå med til og hvor vi siger stop. Derfor burde det egentlig være nemt at mærke, hvornår en grænse overskrides, men sådan er det desværre bare ikke altid.
For nogen vil det være rigtig svært at mærke egne grænser. Måske fordi det er blevet en vane at sætte andres behov og ønsker først, eller måske af frygt for at gøre en anden person sur eller skuffet.
Hold fast i dine grænser
Det er ALDRIG din skyld, hvis din grænse overskrides, også selvom at du måske ikke har fået sagt nej. Du skylder aldrig nogen noget seksuelt. Selvom din partner køber dig dyre gaver eller tager dig ud og spise, så skylder du dem ikke noget – og slet ikke seksuelt.
Hvordan kan vi mærke vores grænser?
En grænse vil oftest kunne mærkes som en følelse dybt nede i maven. Det kan være en følelse af ubehag eller nervøsitet, som dukker op i situationer, hvor grænserne testes.
Det bliver svært at mærke, hvis man ikke er vant til at lytte til kroppen, og i stedet lytter til hovedet. Hovedet fortæller nemlig ikke altid sandheden, fordi der bliver inddraget mange flere faktorer i overvejelserne: “Hvad tænker de andre mon om..? Hvad vil det betyde for..? Hvorfor kan du ikke bare…?” og lignende tanker, som kan skabe tvivl om hvad der vil være det rigtige at gøre.
Derudover kan der også være tidligere erfaringer med at sige fra eller sige stop, hvor det ikke blev modtaget positivt af omverdenen, eller hvor det ikke virkede trygt at sige fra.
Det er ok at sige fra
Det kan være særligt svært at holde fast i sine seksuelle grænser, fordi der typisk vil være en anden person involveret, som (måske) har andre grænser. Det kan også være, at noget man troede, at man var klar til og havde lyst til, ændrer sig undervejs eller efterfølgende.
Det vigtigste er at mærke efter hvad der føles godt i en seksuel situation, og at sige fra hvis noget føles ubehageligt – også selvom det måske vil skuffe den anden.
Måden som den anden person reagerer på, hvis der bliver sagt fra, kan også give en fornemmelse af om forholdet skal fortsætte eller ej. Man kan tale om grænser på forhånd, f.eks. ved at lave det til en lille leg, hvor begge personer skriver sine grænser ned, og deler dem med hinanden.
Hvis man siger fra overfor noget af seksuel karakter, og den anden person fortsætter, er der tale om et overgreb. Om det er din kæreste, en god ven eller en helt fremmed, så skal seksuelle grænser altid respekteres. Derfor er det vigtigt, at du er tydelig omkring, hvad du har lyst til eller ikke har lyst til.
Er du i tvivl om hvordan du kan sige fra?
Hos RedenUng kan du få støtte og hjælp til hvordan du kan holde fast i dine seksuelle grænser og passe godt på dig selv.
Har du fået overskredet en seksuel grænse?
Hos LivaUnge kan du få støtte og hjælp til hvad du kan gøre, hvis din grænse er blevet overskredet. Du kan også få støtte til at mærke hvor dine grænser går.
Se også
Begrebet “grænse” bliver i ordbogen defineret som en “tænkt linje der markerer overgang til et nyt område eller en ny tilstand”.