Artikel

Seksuelt selvværd

Artikel redigeret fra Ungtilung.com 

Se originalt indlæg

Kender du følelsen af ikke at have lyst til sex? Måske føler du ikke, at din krop er flot nok til at vise frem, og vil egentlig hellere gemme den væk. Måske er du i tvivl om du kan gøre det godt nok i en seksuel situation, eller føler at du skal leve op til noget bestemt? Det kan også være at sex ikke rigtig interesserer dig, og du har svært ved at se det sjove i det.

Tvivl er normalt

Det er helt normalt at blive i tvivl om hvad der er rigtig og forkert, og det gælder særligt i forhold til udseende og sex. Rigtig ofte handler det om en tvivl på om man er god nok, og det hænger i høj grad sammen med ens følelse af selvværd. 

Selvværd handler om følelsen af at være noget værd, som den du er. Når dit selvværd er godt, hviler du i dig selv og anerkender din egen værdi som menneske. Når dit selvværd er dårligt, stræber du efter anerkendelse og bekræftelse fra andre.

Det seksuelle selvværd

Vores følelse af selvværd har altså betydning for hvordan vi ser på os selv og måden vi forholder os til andre på. Det gælder også på det seksuelle område, og på den måde kan man tale om et seksuelt selvværd, som kan have betydning for hvordan sex og intimitet opleves.

Hvis det seksuelle selvværd er lavt, kan det kommer til udtryk ved: 

Du har ikke lyst til sex eller nyder det ikke, men du har svært ved at forklare hvorfor.

Du sætter sjældent dine egne seksuelle behov først. I stedet sætter du din partners nydelse først.

Du ytrer ikke dine egne seksuelle behov, enten fordi du egentlig ikke rigtig ved, hvad de er eller, fordi sex bare ikke interesserer dig, og du derfor lige så godt kan fokusere på din partner.

Du søger anerkendelse i form af ros af din krop, og tror ikke selv på, at du er smuk, før du hører det fra en andens mund.

Du er god nok som du er

Vigtigst af alt, skal du vide at du er nok. Du er smuk som du er – med og uden tøj på. Fortæl dig selv at du er smuk, og gør det ofte. Jo mere du siger det til dig selv, jo mere sandt vil det føles.

Mediernes idealer

Vi lever i en moderne verden, hvor vi dagligt har adgang til uanede mængder af nyheder og billeder. Samtidig lever vi i en tid hvor det ikke er særlig populært at dele ”det virkelige liv” på de sociale medier. 

Folk deler mest deres opture, og billeder af dem selv, når de ser ekstra flotte, muskuløse eller slanke ud. Der er også en tendens til at bruge photoshop eller filtre, for at fjerne uønskede elementer, eller fremhæve andet. 

Det kan betyde at det føles som om der er meget høje krav til hvordan man skal se ud, og så er det nemt at føle at man ikke er god nok eller sexet nok, hvis man ikke ligner de mænd og kvinder, som viser sig frem på tv eller sociale medier. Den følelse af ikke at leve op til kravene, har betydning for det seksuelle selvværd, og det kan betyde at man har svært ved at få et trygt og sundt sexliv.

Elsk dig selv

Et godt selvværd er ikke noget, der sker over natten. Det kræver arbejde, men arbejdet er det hele værd.

Her får du fem tips til hvordan du kan blive bedre til at acceptere og elske din krop:

Se positivt på dig selv

Hver dag skal du skrive om hvad du elsker ved dig selv og din krop. Det kan f.eks. være at nævne 3 ting, som du godt kan lide ved din krop. Hvis det er svært at finde noget at fremhæve ved din krop, så start med din personlighed – måske er du ofte flink overfor fremmede, eller god til boligindretning. Der er intet der er for småt, og måske synes du i virkeligheden også lidt godt om dine øjne, dine tæer eller måske dine ører? Start i det små, og øv dig i at sætte ord på det du godt kan lide ved dig selv. Med tiden vil det blive nemmere.

Sortér i hvem du følger online

Undgå at følge profiler på de sociale medier, som får dig til at føle dig trist over din egen krop. Som nævnt, så er det ofte de smukke billeder, der bliver delt online, og det kan virke til at alle andre har bedre alting end dig. Alle har, på et eller andet tidspunkt, oplevet at føle sig triste over udseende eller krop, men følelsen bliver kun dobbelt så stor, hvis man samtidig sammenligner sig med profiler, hvor der kun bliver delt lækre billeder. Unfollow, unfollow, unfollow. 

Se dig selv med andre øjne

Vi har ofte svært ved at se på os selv med andet end kritiske øjne. Men hvad hvis du forestillede dig, at du stod og kiggede på dig selv som en ven eller som din partner. Ville du stadig tænke kritisk om dig selv? Hverken vores venner eller vores partner ser det, som du selv kalder ”fejl”. Altså de ting der gør, at du ikke ser din krop som perfekt. 

Lær din krop at kende

Hvis sex ikke interesserer dig, kan det være, fordi du måske ikke rigtig ved, hvad du kan lide. Hvis du lærer dig selv og din krop at kende, bliver det nemmere for dig at tage aktiv del i dit sexliv og dermed øge både dit seksuelle selvværd, men også din selvtillid. Så brug noget tid på at røre ved dig selv, og find ud af hvad der føles godt for dig. 

Sig fra

Et vigtigt skridt mod mere seksuelt selvværd er øve sig i at sige fra på ting, som du ikke har lyst til. Hvis dit seksuelle selvværd er lavt, vil det ofte være svært for dig at sætte grænser, fordi du ikke føler at du har ret til det. Ved at øve dig i at sætte grænser, viser du dig selv at du er mere værd.

Har du brug for nogen at tale med?

Hos UngTilUng kan du chatte med andre unge, som også har stået i en svær situation. Du kan også chatte med en rådgiver. UngTilUng er til dig, der er mellem 16 og 35 år.

Besøg UngTilUng

Del dine tanker, følelser og oplevelser med andre

På Gruppechat.dk kan du deltage i gratis, online og anonyme gruppechats eller tilmelde dig et gruppeforløb. Gruppechat.dk er for dig i alderen 12-29 år

Besøg Gruppechat.dk

Se også

Uanset med hvem og hvornår du smutter under dynen, så er det så utroligt vigtigt, at du har dig selv med. Læs min historie.
Rigtig mange ting foregår online, og det er nemt at tilgå da de fleste alligevel har sin telefon på sig. Derfor er det ikke underligt at der også findes online dating.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst