Artikel

Selvværd og selvtillid

Artikel redigeret fra Ungtilung.com

Se originalt indlæg

Rigtigt mange unge kæmper med lavt selvværd og dårlig selvtillid, hvor tanker om ikke at være god nok, og usikkerheden på sig selv og egne evner fylder. De tanker kan også påvirke ens evne til at mærke sine grænser, fordi det kan føles som vigtigere, hvad andre mener.

Selvværd

Selvværd handler om følelsen af at være noget værd, som den du er. Når dit selvværd er godt, hviler du i dig selv og anerkender din egen værdi som menneske. Når dit selvværd er dårligt, stræber du efter anerkendelse og bekræftelse fra andre.

Selvtillid

Selvtillid handler om at have tillid til det, du gør. Når du har god selvtillid, tror du på dig selv og dine egne evner. Når du har dårlig selvtillid, er du bange for ikke at gøre tingene godt nok.

Forskellen er altså at selvværd handler om, at du føler dig værdsat som menneske, hvor selvtillid handler om din opfattelse af, at du kan klare de ting, som du sætter dig for eller bliver stillet overfor.

Du kan sagtens have et dårligt selvværd og så have en masse selvtillid, da man kan kompensere for et lavt selvværd ved at blive rigtig dygtig til noget. Her kan du risikere at hæmme dit selvværd endnu mere, fordi du kan komme til at fortælle dig selv, at du kun er noget værd, hvis du præsterer og får anerkendelse udefra.

Du er ikke alene, og langt de fleste vil opleve perioder hvor både selvtillid og selvværd svinger i styrke. 

Har du brug for nogen at tale med?

Hos UngTilUng kan du chatte med andre unge, som også har stået i en svær situation. Du kan også chatte med en rådgiver. UngTilUng er til dig, der er mellem 16 og 35 år.

Besøg UngTilUng

Del dine tanker, følelser og oplevelser med andre

På Gruppechat.dk kan du deltage i gratis, online og anonyme gruppechats eller tilmelde dig et gruppeforløb. Gruppechat.dk er for dig i alderen 12-29 år

Besøg Gruppechat.dk

Se også

Rigtig mange ting foregår online, og det er nemt at tilgå da de fleste alligevel har sin telefon på sig. Derfor er det ikke underligt at der også findes online dating.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst