Artikel

Voldtægt og seksuelle overgreb

Artikel redigeret fra Ungtilung.com

Se originalt indlæg

Alle kan blive udsat for seksuelle overgreb. Det kan ske overalt, i alle aldersgrupper og for begge køn. Det er et seksuelt overgreb, hvis man bliver en del af en seksuel aktivitet, som man ikke selv har givet tilladelse til eller føler sig klar til. Det er en seksuel aktivitet, der overskrider ens grænser. 

Voldtægt eller andre seksuelle overgreb kan få psykologiske og sociale senfølger, som ofte også går med ind i voksenlivet. 

Hvad er et seksuelt overgreb og en voldtægt?

Et seksuelt overgreb kan være flere ting. Det er ikke kun ved samleje, men kan foregå ved at man skal røre en andens kønsorganer, se porno eller blive fotograferet i seksuelle stillinger. Det kan også være ved berøring af kroppen udenpå eller indenunder tøjet, og det kan også i form af blotteri og beluring. Det kan også være oral sex, f.eks. et blowjob. 

En voldtægt er også et seksuelt overgreb, og defineres ved at en anden person tvinger sig til samleje uden samtykke. En voldtægt er når en penis eller anden genstand indføres helt/delvist i en eller flere af ofrets kropsåbninger imod hans/hendes vilje.

Der følger ofte vold og trusler med seksuelle overgreb og voldtægt. Truslerne kan være mere eller mindre udtalte, f.eks. ”vi har en hemmelighed, og hvis du siger det, så sker der noget slemt med nogen…”

Er du blevet udsat for et seksuelt overgreb eller en voldtægt?

Det kan være svært at tale med andre, om hvad der er hændt, da det ofte er tabubelagt. Nogle synes det er pinligt eller frygter, hvordan andre vil reagere, men til trods for, at det er svært, er det vigtigt, at tale med nogen om det. Måske har du en ven, veninde eller et familiemedlem som du er tryg ved? Du kan også chatte anonymt med en rådgiver, og få støtte til hvad næste skridt kan være.

Reaktioner

At opleve seksuelle overgreb eller voldtægt er altid alvorligt, og ofte vil det også være traumatiserende. Hvordan man reagerer efter oplevelsen, kan være forskelligt fra person til person, men det er almindeligt at få en reaktion. Nogle gange kommer reaktionen med det samme, og andre gange kommer den efter noget tid. 

Reaktionerne kan være alt lige fra følelser af skyld og skam, angst, vrede til benægtelse hvor oplevelsen forsøges glemt. Det kan også komme til udtryk ved en frygt for særlige steder eller mennesker.

Rigtig ofte vil der opstå en masse tanker om hvad man kunne have gjort anderledes og der søges måske en forklaring på hvorfor overgrebet skete. Her er det vigtigt at huske at det aldrig er din skyld, hvis du har været udsat for et overgreb – og du kunne ikke have gjort noget anderledes i situationen.  

Anmeldelse

Der er rigtig mange som bliver udsat for overgreb, men desværre er det ikke alle der anmelder overgrebet eller søger hjælp. Det kan være fordi der er usikkerhed omkring præcist hvad der skete, om det egentlig var en voldtægt. Det kan være et forsøg på at fortrænge oplevelsen. Det kan også være på grund af frygt for konsekvenserne af en anmeldelse, herunder i forhold til hvad andre vil tænke, og hvordan gerningsmanden vil reagere. Det gælder også hvis gerningsmanden og den ramte kender hinanden, f.eks. i et forhold eller venskab.

Få hjælp til at håndtere situationen

Det er vigtigt, du passer på dig selv og lytter til, hvad du har lyst til/ikke har lyst til. Det kan være svært at tale med andre, om hvad der er hændt, da det ofte er tabubelagt. Nogle synes det er pinligt eller frygter, hvordan andre vil reagere, men til trods for, at det er svært, er det vigtigt, at tale med nogen om det. 

Overvej om du har nogen i din omgangskreds som du kan åbne op for. Det kan være en ven, lærer, familiemedlem eller en anden du er tryg ved. Hvis det virker helt uoverskueligt, kan første skridt også være at tale med en online anonym rådgivning. 

Det kan være svært at håndtere dagligdagen efter et overgreb, og det kan føles, som om at man ikke får det bedre igen. Men det kan godt blive bedre igen! Første skridt er at åbne op og dele sin oplevelse med nogen. 

Har du været udsat for et overgreb?

Kvistens Ungerådgivning tilbyder gruppe- eller individuelle samtaler, hvor du kan lære at mærke dine grænser, og tage kontrollen tilbage i dit liv. Det er for dig, der er mellem 15-30 år, og som bor i Jylland eller på Fyn.

Besøg Kvisten

Chat anonymt med en rådgiver

Hos LivaUnge kan du få støtte og hjælp til hvad du kan gøre, hvis du har været udsat for et overgreb eller en voldtægt.

Besøg LivaUnge

Se også

I Danmark har det siden 1999 været lovligt, at købe og sælge sex og seksuelle ydelser, hvorimod det er ulovligt at, købe sig til sex eller seksuelle ydelser i f.eks. Sverige, Norge og Island.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst