Min fortælling

Grænselyst – Samtykke fra dig selv

Skrevet af Nikolaj Ryom

Mød Nikolaj i LivaUnges Gruppechat

Chat med andre unge i LivaUnges gruppechat. Den er åben hver anden tirsdag kl.19.30-21, og der deltager altid en gæstechatter, f.eks. Nikolaj, der har skrevet dette indlæg.

Du er anonym, og der deltager en rådgiver fra LivaUnge. 

Det er min opfattelse at det ikke er usædvanligt, at man får sagt ja til noget seksuelt, når man egentlig mener nej.

Min veninde fortalte mig, at hun har haft sex, hvor hun efterfølgende har fortrudt det. Hun stod tilbage med en tomhedsfølelse og en fornemmelse af tristhed. Men der var jo som sådan ikke noget at være ked af det over, hun havde jo selv været med på den. Det fik mig til at stille spørgsmålet: Kan man voldtage sig selv? 

Når min veninde fortæller mig om hendes oplevelse, kan jeg genkende følelserne hun stod tilbage med. Men jeg har aldrig tænkt videre over det. Som teenager havde jeg svært ved at mærke mig selv, det tænker jeg egentlig er meget normalt i den alder. Jeg havde svært ved at skulle ødelægge ”den gode stemning” eller gøre tingene akavet. Så var det i øjeblikket nemmere at have sex med vedkommende, selvom lysten ikke rigtig var der. Men når man bagefter står tilbage med ubehagelige følelser, er der måske meget mere på spil end et hurtigt knald? 

Hvad sker der når man sætter andres behov før sine egne grænser?

Man fjerner elementet af at et andet menneske påtvinger sig adgang til ens krop. Men tilføjer elementet af at man tillader nogen gøre noget ved ens krop, man ikke har lyst til. Respekten, kærligheden og omsorgen for egen krop forsvinder. Når tomhedsfølelsen rammer, er det måske i virkeligheden følelsen af at have svigtet sig selv. Sætte andres seksuelle behov før ens egne grænser. 

Det er min opfattelse at det ikke er usædvanligt, at man får sagt ja til noget seksuelt, når man egentlig mener nej. At lærer at lytte efter sin egen krop, er en livslang øvelse. For det handler ikke kun om at sige nej, det handler om at kunne mærke sig selv, hvad har man lyst til og handle efter det. Det er min erfaring at for hver gang du overskrider dine egne grænser, er du et skridt tættere på at blive grænseløs.

Krop & Køn

Hos LivaUnge møder vi unge mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, været udsat for grooming og unge, der har oplevet at blive overtalt til at bytte eller sælge sex; det som nogen kalder ”sugardating”.

Hos LivaUnge kan man få rådgivning og en snak om f.eks. konsekvenser af ”sugerdating”, relevante støttemuligheder, når ens seksuelle grænser bliver overtrådt og rådgivning i forhold til krop, køn og seksuel identitet.

Podcasten er udviklet af LivaUnge.

Denne podcast handler om kroppen og om køn, hvor LivaUnge har besøg af overlæge fra Sexologisk Klinik; Mette Ewers Haahr.

Se også

Uanset med hvem og hvornår du smutter under dynen, så er det så utroligt vigtigt, at du har dig selv med. Læs min historie.
Rigtigt mange unge kæmper med lavt selvværd og dårlig selvtillid, hvor tanker om ikke at være god nok, og usikkerheden på sig selv og egne evner fylder.
Grænser handler om at mærke efter hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange er man ikke i tvivl, og andre gange kan det være svært at mærke. Svar på nogle få spørgsmål, og få adgang til viden og fortællinger, udvalgt særligt til dig. Du kan altid stoppe spørgsmålene undervejs, hvis du synes det føles ubehageligt at svare på.
Har du styr på dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet, eller følt dig presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvordan vil du beskrive din oplevelse, med at overskride dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du nogensinde overskredet dine seksuelle grænser, ved at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad skete der, som fik dig til at være i tvivl om dine seksuelle grænser?
Vælg det svar, som passer bedst.
Har du oplevet at…?
Vælg det svar, som passer bedst.
Kender du nogen, der har oplevet at..?
Vælg det svar, som passer bedst.
Hvad er din alder?
Vælg den som passer bedst