Viden

Hvad er personlige grænser?

Artikel af Cyberhus.dk

Begrebet “grænse” bliver i ordbogen defineret som en “tænkt linje der markerer overgang til et nyt område eller en ny tilstand”. Når man taler om personlige grænser, kan det derfor forstås som en tydelig markering af, hvornår noget går fra at være én ting, f.eks. okay, til at være noget andet, f.eks. ikke okay.

Et eksempel kan f.eks. være hvis du er i byen, og der er en fremmed som pludselig tager dig på røven. For de fleste vil det være en overskridelse af en grænse, fordi 1. det er en intim berøring som typisk er forbeholdt en man holder af, og 2. fordi konteksten ikke ligger op til det. 

Men der kan også være situationer hvor det er sværere at vurdere om noget er okay eller ej. Forestil dig f.eks. at det er din ven der gør det. Betyder det så at det er okay? 

Du kan også prøve at forestille dig at dine forældre kommer på besøg i din lejlighed. Du har inviteret dem på aftensmad, men din mor begynder straks at rydde op i dine ting, og nu åbner hun klædeskabet, fordi du “aldrig har noget pænt på, så hun skal lige sikre sig at du har tøj nok”. 

Er det okay? 

At mærke sin grænse

Selvom det måske virker til at være logisk, så er det ikke altid nemt at mærke eller se sine egne grænser. Langt de fleste har oplevet situationer hvor det enten var svært at holde fast i sin egen grænse eller at gennemskue hvor andres grænse gik.

Når en grænse er utydelig, uanset om det er din egen eller andres, kan man komme til at overskride den. Grænser kan overskrides på mange måder, men typisk vil man bagefter mærke at noget føles ubehageligt eller forkert. 

Hvis det sker, så er det vigtigt at sige fra over for det der overskrider ens grænse, og omvendt er det vigtigt at lytte til andre, hvis de giver udtryk for, at deres grænse er overskredet.

At udfordre sine grænser

Man kan også udfordre og udforske sine grænser på en sund og naturlig måde, og ofte vil det være en del af at blive tydelig på sine grænser. På den måde kan grænserne også ændre sig igennem livet, og måske vil noget der føles godt, når du er 18, ikke føles godt når du er 28. 

Det er helt okay og naturligt at dine grænser ændrer sig, og derfor er det også helt okay at sige fra, hvis nogen overskrider dine grænser – også selvom de måske har været vant til at dine grænser var et andet sted – f.eks. var det måske okay at mor gjorde rent engang, men nu har du mest brug for at hun passer sig selv og sit eget klædeskab.  

Er du nysgerrig på hvor andres personlige grænse går?

På Gruppechat.dk kan du deltage i gratis, online og anonyme gruppechats eller tilmelde dig et gruppeforløb. Gruppechat.dk er for dig i alderen 12-29 år

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
AdobeStock_309889092 (1)
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser