Stories

Så længe man ikke får penge for det, er man ikke en luder

Interview af Tenna Wagner, skrevet af Maria Andreasdóttir

En parfume for selskab til en hotelmiddag? Fri bar for et kys? I bogen Bytte, bytte luder møder vi to gymnasiepiger, som finder en hurtig måde at tjene penge på og samtidig få deres ønsker opfyldt. De overbeviser hinanden om, at der ikke er noget galt i at lave byttehandler. Problemet er, når grænserne begynder at flyde mellem dating og prostitution. Hvornår er man egentlig en sexarbejder? Hvorfor er det vigtigt at overveje denne livsstil, og ikke bare springe ud i det – og kan man nogensinde komme ud af det igen?

Vi har spurgt forfatteren bag bogen, Tenna Vagner.  

Du har sikkert hørt børnerimet ’bytte, bytte købmand – aldrig bytte om igen’ før. Det giver i virkeligheden ikke rigtig nogen mening, for man bytter aldrig noget med en købmand: man køber noget af ham, som han sælger. I Bytte, bytte luder er det enormt vigtigt for hovedpersonerne Sarah og Therese, at de netop bytter – og ikke sælger – for så længe man ikke får penge for det, mener de ikke, at man kan kaldes for en luder.

– Det er meget vigtigt for unge i sugardatingmiljøet ikke at blive associeret som sexarbejdere. I en undersøgelse (lavet af VIVE 2021, red.) svarer over halvdelen af de unge, at sugardating er helt fint, og at man må gøre med sin krop, som man vil. Der er altså en enighed om, at ”det er et frit valg”. Det er bare ”almindelig dating med fordele”. Men dem, som begynder på denne livsstil, holder det oftest skjult for andre, siger Tenna og tilføjer: Mange oplever dog med tiden, at de får sværere ved at skelne mellem den måde de leverer intime tjenester og prostitution.

Hovedpersonerne Sarah og Therese får topkarakterer i skolen og drømmer om at spare op til en rejse langt væk på deres livs eventyr. Sarah er nemlig træt af sin helt almindelige familie, der går i Bilka-tøj og spiser mormors frikadelser til aftensmad, og Therese hungrer efter at bevise, at hun ikke behøver sin rige fars penge ligesom hendes narcissistiske mor. Sammen begynder de at lave ”byttehandler” i smug: De går på dates med ældre mænd og får gaver af dem. Det begynder med gratis cocktails på en fed bar til dyre parfumer og de nyeste telefoner.

– Det er let at blive forblændet af den her verden. Pigerne får både spænding, en følelse af at være i kontrol og at være magtfulde, samtidig med at de bliver forkælet med luksus eller selv får større købekraft. Man kan hurtigt vænne sig til et vist forbrug, siger Tenna.

Hvad siger unge, som har prøvet sugardating?

Hør citater fra unge i en undersøgelse om sugardating blandt unge i Danmark

Mens Therese bliver mere grådig efter at gøre større byttehandler, begynder Sarah at udvikle følelser for en af de mænd, hun bytter sit selskab med.

– Normalitetsbegrebet flytter sig, og grænserne flyder hurtigere sammen. Når først man er begyndt, er det rigtig svært at lade være, og det kan blive rigtig dyrt med personlige konsekvenser den unge ikke havde forestillet sig,” siger hun.

Det kan være svært at tænke på fremtidens konsekvenser, når man sidder til middag på et hotel og bliver overøst med funklende gaver og komplimenter, eller hvis man er bange for at blive smidt ud af sin lejlighed, fordi man ikke har råd til at betale sin husleje. Det er måske slet ikke så slemt, som det lyder? 

– Man sætter sig selv i en meget vanskelig situation, når man begynder at bytte sig selv væk. Du bliver på mange måder en vare, og magtforholdet mellem dig og køber er ikke ligevægtigt. Du risikerer at få overtrådt dine personlige grænser, at blive truet, afpresset, afsløret.. Du sætter din sårbarhed på spil hele tiden. Det værste er, at du kan føle dig uendeligt ensom, når du bevæger dig ud i skyggerne i gråzoneland. Det kan være rigtig svært at finde nogen at tale med om de ubehagelige episoder, der kan dukke op, siger hun.

Der er desværre mange eksempler på, at sugarbabies står ubeskyttet, hvis deres daddys ikke vil betale, vil have noget andet aftalt, eller måske presser dem ud til seksuelle handlinger, som går over deres grænser.

I bogen bliver Sarah udsat for et overgreb. Det er en barsk scene i bogen, men det er desværre ikke en enestående fiktiv handling, for det sker også i virkeligheden.

– Der er desværre mange eksempler på, at sugarbabies står ubeskyttet, hvis deres daddys ikke vil betale, vil have noget andet aftalt, eller måske presser dem ud til seksuelle handlinger, som går over deres grænser. Frygten for at blive dømt af omgivelserne gør, at mange selv står med eftervirkningerne, siger Tenna.

Det er nødvendigt at understrege, at det selvfølgelig ikke er alle, der oplever så negative konsekvenser som bogens hovedpersoner gør. Nogle prøver gråzoneprostitution og får en oplevelse, de fint kan leve med, men Tennas erfaring er, at de, som prøver det, ofte er følelsesmæssigt dårligere stillet efter en ”karriere” som sugardater.

–  Skam er den værste følelse i verden, og det er ofte den, de unge sidder helt alene med. De har brug for et frirum, hvor de kan tale uden at blive dømt, og få den hjælp, de har behov for. Der findes ikke særligt meget information om sugardating og gråzoneprostitution i undervisningen, og det er sjældent noget, man deler med sine venner eller familie undervejs. Det er vigtigt at få talt med nogen om det. Det er også vigtigt at sige, at det ér muligt at få genetableret sine grænser igen og få et sundt forhold til relationer og kærlighed, siger hun.

Hvad vil du sige til unge, der overvejer sugardating?

– Selvom jeg håber, at de unge i sidste ende vælger ikke at sugardate, ved jeg også, at nogle af dem gør det, så jeg vil ikke prædike. Det er nemlig helt op til dig, hvis du er over 18 år. Men jeg vil anbefale, at du tænker dig rigtig godt om. Du bør undersøge alt om det og sætte dig ind i, hvad det indebærer. Du bør også stille dig selv spørgsmålet om, hvorfor du har lyst til det. Er det af desperation, økonomiske problemer, et ønske om nærvær eller at få opfyldt en fantasi? Har du overvejet konsekvenserne ved det, og vil det påvirke din fremtid? Kan du få opfyldt dine drømme på en anden måde? Det kan være lettere at diskutere med en anden end sig selv, og hos RedenUng kan du snakke om dine tanker og følelser omkring det at gå ind i sugardating. Du bliver ikke dømt eller irettesat, men kan helt anonymt tale om dine overvejelser. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at oplysning og dialog er vejen frem.

Bytte, bytte luder findes som lydbog på Storytel og kan derudover lyttes på Mofibo, e-reolen og e-reolen go. Bogen findes også som fysisk udgave og kan købes på tellerup.com

Er du nysgerrig på hvordan andre forholder sig til grænser?

Chat med andre unge i LivaUnges gruppechat. Den er åben hver tirsdag kl. 19-21. 

Vil du gerne vide mere om sugardating?

Hos RedenUng kan du stille dine spørgsmål anonymt i chat og brevkasse. 

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
AdobeStock_309889092 (1)
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser